Η Λέσβος σήμερα
Η Λέσβος στο πέρασμα του χρόνου PDF Εκτύπωση E-mail

Στρατής Ι. Αναγνώστου
Ιστορικός, δρ. γεωγραφίας

Αποσπασμένη από την απέναντι μικρασιατική ακτή, συνεπεία μακρόσυρτων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμογενών εδαφολογικών ανακατατάξεων, η Λέσβος, τόσο οι πόλεις της, όσο  και οι άνθρωποί της δεν ήταν δυνατόν να μη συμπεριληφθούν στο πάνθεον της ελληνικής μυθολογίας.       
   Έτσι στο παλαιότερο και τελειότερο συνάμα ποιητικό δημιούργημα των Ομηρικών επών η Λέσβος αποκαλείται ως «Μάκαρος έδος», ως έδρα δηλαδή του πιο φημισμένου από τους μυθικούς βασιλιάδες του νησιού του Μάκαρα, γιου του Ηλίου και της Ρόδου, το όνομα του οποίου επιβιώνει μέχρι και σήμερα ως τοπωνύμιο κοντά στην Αποθήκα, το επίνειο της Άγρας, εκεί κατά το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Κόρες του Μάκαρα ήταν οι προσωποποιήσεις των πόλεων του νησιού, η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Άντισσα, η Αρίσβη και γιος του ήταν ο ΄Ερεσος, όνομα το οποίο παραπέμπει άμεσα στην Ερεσό, την πασίγνωστη πατρίδα της ξακουστής και απαράμιλλης ποιήτριας Σαπφούς. Αν σε αυτά τα ονόματα προστεθεί και η Πύρρα, τότε ο αριθμός των αρχαίων πόλεων της Λέσβου φτάνει τις 6, γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται τόσο από την αρχαιολογική έρευνα, όσο και από σχετική μαρτυρία του Ηροδότου.

 Image 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η Πανίδα της Λέσβου PDF Εκτύπωση E-mail

 Η Λέσβος είναι ένα από τα πλουσιότερα και σημαντικότερα νησιά της Ελλάδας όσον αφορά στην πανίδα, παρουσιάζοντας μεγάλη βιοποικιλότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική της θέση, εφόσον βρίσκεται πολύ κοντά στη Μικρά Ασία. Επίσης η Λέσβος διαθέτει μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων και σε ικανοποιητική κατάσταση, στα οποία περιλαμβάνονται καλλιέργειες, υγρότοποι, καθώς και δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων.

Η πανίδα του νησιού είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και, λόγω της γειτνίασης με τη Μικρά Ασία, αποτελείται τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από ασιατικά είδη. Είδη θηλαστικών όπως η Γαλιά ή Ασιατικός Σκίουρος Sciurus anomalus, ερπετών όπως η Οθωμανική Οχιά Montivipera xanthina, αλλά και πουλιών όπως ο Τουρκοτσοπανάκος Sitta krueperi ανήκουν σε εκείνα της μικρασιατικής χερσονήσου και η κατανομή τους στην Ελλάδα περιορίζεται μόνο στη Λέσβο.

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Δακτυλιώσεις Πουλιών PDF Εκτύπωση E-mail
 Πολλά πουλιά μεταναστεύουν δύο φορές το χρόνο από τη βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν και να φωλιάσουν σε ιδανικές, για αυτά, περιοχές. Οι δρόμοι που ακολουθούν είναι καθορισμένοι και χρησιμοποιούν μεταναστευτικούς σταθμούς σε ολόκληρο το ταξίδι τους για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν. Τρεις είναι οι σημαντικότεροι μεταναστευτικοί διάδρομοι που ακολουθούν τα πουλιά πετώντας πάνω από την Ελλάδα.
Ο «δυτικός διάδρομος» ακολουθεί τη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας, από τα σύνορα με την Αλβανία μέχρι τη χερσόνησο της Μεθώνης και μετά συνεχίζει μέχρι το δυτικό άκρο της Κρήτης.
Ο «κεντρικός διάδρομος» ξεκινάει από την κοιλάδα του Αξιού, συνεχίζει κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Θεσσαλίας και Εύβοιας, περνάει πάνω από τις Κυκλάδες και καταλήγει στο μέσο της Κρήτης.
Ο «ανατολικός διάδρομος» εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρης της μικρασιατικής ακτής, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.  

 

  • English
  • Ελληνικά 

 
Αρχική | Το Μουσείο | Η Λέσβος σήμερα | Η Λέσβος πριν | Γεωλογία της Λέσβου | Συλλογές | Σύνδεσμοι | Περί της ιστοσελίδας