Δακτυλιώσεις Πουλιών PDF Εκτύπωση E-mail
 Πολλά πουλιά μεταναστεύουν δύο φορές το χρόνο από τη βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν και να φωλιάσουν σε ιδανικές, για αυτά, περιοχές. Οι δρόμοι που ακολουθούν είναι καθορισμένοι και χρησιμοποιούν μεταναστευτικούς σταθμούς σε ολόκληρο το ταξίδι τους για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν. Τρεις είναι οι σημαντικότεροι μεταναστευτικοί διάδρομοι που ακολουθούν τα πουλιά πετώντας πάνω από την Ελλάδα.
Ο «δυτικός διάδρομος» ακολουθεί τη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας, από τα σύνορα με την Αλβανία μέχρι τη χερσόνησο της Μεθώνης και μετά συνεχίζει μέχρι το δυτικό άκρο της Κρήτης.
Ο «κεντρικός διάδρομος» ξεκινάει από την κοιλάδα του Αξιού, συνεχίζει κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Θεσσαλίας και Εύβοιας, περνάει πάνω από τις Κυκλάδες και καταλήγει στο μέσο της Κρήτης.
Ο «ανατολικός διάδρομος» εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρης της μικρασιατικής ακτής, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.  

Η δακτυλίωση είναι μία από τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστεύσεις και τις άλλες μετακινήσεις των πουλιών, τη διάρκεια ζωής τους, τη θνησιμότητα, τον ρυθμό ανάπτυξής τους, καθώς και τη σωματομετρία τους.

Τοποθετώντας, στο πόδι ενός πουλιού, ένα δαχτυλίδι, το οποίο έχει χαραγμένο πάνω του έναν μοναδικό αριθμό, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το συγκεκριμένο άτομο, σε περίπτωση που ξαναβρεθεί, νεκρό ή ζωντανό, σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Η δακτυλίωση γίνεται από εκπαιδευμένα άτομα και μόνο εφόσον κατέχουν ειδική άδεια.

Στην Ελλάδα, επί σειρά κάποιων ετών και μέχρι σήμερα, δακτυλιώσεις γίνονται στο δέλτα του Έβρου, στη Λέσβο, στα Αντικύθηρα, στην Κρήτη και στη Γαύδο. Όταν τα πουλιά συλληφθούν σε ειδικά δίχτυα, τα απελευθερώνουμε με εξαιρετική προσοχή και τους τοποθετούμε το δαχτυλίδι στο πόδι. Επίσης καταγράφουμε το είδος, το φύλο, την ηλικία του ατόμου, λαμβάνουμε μετρήσεις του σώματος και καταγράφουμε την κατάσταση του πτερώματος και του λίπους, κ.ά. Κατόπιν το άτομο απελευθερώνεται.

Κάθε δαχτυλίδι έχει χαραγμένο πάνω του έναν μοναδικό αριθμό και μία διεύθυνση, στην οποία μπορεί να απευθυνθεί όποιος βρει το δαχτυλίδι αυτό. Στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας για τις δακτυλιώσεις πουλιών είναι το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών. Τα ελληνικά δαχτυλίδια έχουν τη διεύθυνση του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.Για περισσότερες πληροφορίες για τις δακτυλιώσεις πουλιών:
Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, Τ.Θ. 4265, 10210 Αθήνα. E-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 
< Προηγ.

  • English
  • Ελληνικά 

 
Αρχική | Το Μουσείο | Η Λέσβος σήμερα | Η Λέσβος πριν | Γεωλογία της Λέσβου | Συλλογές | Σύνδεσμοι | Περί της ιστοσελίδας